Witamina A inaczej akseroftol występuje w roślinach w postaci karotenów, czyli nienasyconych węglowodorów. Organizm człowieka syntezuje witaminę A w wątrobie. Wpływa ona na naskórek. Niedobór powoduje natomiast wysuszenie błon śluzowych i nieprawidłowe rogowacenie naskórka (skóra staje się sucha). Główną rolę witamina A odgrywa również w regeneracji purpury wzrokowej i w wytwarzaniu rodopsyny koniecznej do widzenia o zmierzchu. Zapobiega ona hemeralopii tzw. kurzej ślepocie. Rozpuszcza się w tłuszczu oraz łatwo utlenia.
Wskazaniami do stosowania są:
- nadmierna suchość skóry,
- zaburzenia rogowacenia naskórka,
- choroby włosów i paznokci,
- łojotok,
- trądzik,
- rogowacenie starcze,
- łuszczyca,
- odmrożenia,
- oparzenia.
Nadmiar witaminy A może doprowadzić do demineralizacji kości, wapnienia innych tkanek, upośledzenia ultrafiltracji w kłębuszkach nerkowych.
Witaminę A stosuje się zewnętrznie jako dodatek do kremów i maści w przypadku suchej, podrażnionej skóry na całym ciele.
Gdzie możemy ją znaleźć? Oto produkty bogate w tą witaminę:
- dzika róża,
- kozieradka,
- nagietek,
- pokrzywa zwyczajna,
- owoce jarzębiny,
- bez czarny,
- babka zwyczajna,
- marchew,
- pietruszka zielona,
- pomidory,
- kapusta włoska,
- szpinak,
- sałata.
Pozdrawiam
1989zaczarowana1989
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz